Fråga 2016/17:567 Förtroendet för rikspolischefen

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 10 februari 2016 frågade jag statsrådet vilka åtgärder han tänker vidta för att åtgärda förtroendekrisen inom polisorganisationen och för att återställa förtroendet för rikspolischefen. Det har snart gått ett år sedan dess men jag kan tyvärr inte se några förbättringar. Polisernas förtroende för sin chef och sin ledning är fortfarande lågt. Enligt medierna har både poliser och Polisförbundet dessutom öppet kritiserat polischefen Dan Eliasson. Flera politiska partier och ledande politiker har haft mycket kritiska synpunkter på ledarskapet och krävt en förändring.

Att omorganisera en verksamhet av polisens storlek och betydelse kräver dialog, mycket information och att man lyssnar på kritik och tar till sig förslag på ett bra sätt. Detta verkar inte ha fungerat. Läget är ansträngt på många olika sätt för landets poliser, men trots detta har statsrådet inte vidtagit några åtgärder för att förändra och förbättra situationen.

Medborgarnas förtroende för polisens förmåga att förebygga och utreda brott sjunker. På grund av hård belastning och bristande ledarskap nedprioriteras många områden, vilket innebär att brott begås utan att förövarna riskerar att åka fast. Detta är oacceptabelt. Ett tungt ansvar vilar på regeringen, på ansvarig minister och på polischefen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Har statsrådet fortfarande förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson?