Fråga 2016/17:563 Säkra och likvärdiga livsmedelskontroller

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

De för livsmedelsföretagen obligatoriska livsmedelskontrollerna är en garant för konsumenterna att maten de köper är säker. Ansvaret för livsmedelskontrollerna ligger främst på kommunal nivå. Vanligtvis betalar livsmedelsföretaget en fast avgift varje år för de kontroller kommunen ska göra. I dagsläget genomförs det sammantaget för få livsmedelskontroller runt om i landet. Det leder till att många livsmedelsföretag upplever att de inte får de kontroller som de betalar för, vilket även kan vara ett problem för livsmedelssäkerheten gentemot konsumenten.

Riksdagen har riktat tillkännagivanden om uppdrag till Statskontoret med syfte att arbeta för att i högre grad undvika förelägganden vid livsmedelskontroller samt att Livsmedelsverkets uppdrag borde utformas så att verkets arbete också bidrar till att underlätta företagande inom livsmedelssektorn. Statskontoret inkom med sin utredning i juni 2015. Regeringen skriver i skrivelse 75 att frågan bereds inom Regeringskansliet, och i budgetpropositionen för 2017 att ytterligare åtgärder behövs för att uppnå en likvärdig livsmedelskontroll i hela landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka ytterligare åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att uppnå en likvärdig och säker livsmedelskontroll i hela landet?