Fråga 2016/17:56 Lagföring av mäns våld mot kvinnor

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

 

Arbetet mot våld i nära relationer är viktigt. Varje år dödas mellan 15–25 kvinnor på grund av våldet, långt fler utsätts för misshandel och hot med mera. Även män utsätts för våld i nära relationer, men är inte lika många.

Under alliansregeringens mandatperioder igångsattes breda och kraftfulla satsningar för att bekämpa dessa brott. Den nationella samordnaren för våld i nära relationer överlämnade ett femtiotal förslag sommaren 2014. Regeringen har hittills inte lagt fram några slutsatser med anledning av detta.

Svårigheterna när det gäller utredningar av våld i nära relationer är många och mörkertalet är stort. Många dröjer eller vågar inte göra en polisanmälan. Men anmälningsbenägenheten tycks ha ökat något, vilket är positivt.

Dessvärre viker polisens förmåga att göra sådana utredningar att brotten klaras upp. Sedan 2009 har andelen brott som redovisats till åklagare minskat från 24 procent till 18 procent. Det innebär 1 000 färre ärenden!

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

 Vilka initiativ avser statsrådet och regeringen att ta för att fler polisanmälningar, när det gäller våld i nära relationer, ska utredas och leda till lagföring?