Fråga 2016/17:559 Polisiär närvaro i Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polissituationen i Jämtlands län är fortfarande mycket oroväckande och frustrerande. Poliser skickas till fel län, fel stad eller fel adress. De återkommande berättelserna om bristande kunskap och lokalkännedom hos polisens ledningscentral gör att frustrationen hos medborgarna ökar.

Polisen genomgår den förändring som följer av det beslut som en enig riksdag har beslutat om, att omvandla polisen till en enda nationell myndighet. Dock har omorganisationen präglats av en rad problem som är angelägna att hantera, men problem som också allmänheten upplever att man på chefsnivå vill dölja.

De negativa effekterna av flytten från en välinarbetad organisation på LKC i Östersund till den regionledningscentral i Umeå som ska täcka drygt halva Sverige, har påpekats både före och efter flytten. Tidigare jobbade polisen tätt med operatörer, SOS Alarm och räddningstjänst, med god personlig och lokal kännedom. Trygghetens Hus i Östersund har lyfts fram som ett positivt exempel för resten av landet. Denna samordning har nu monterats ned.

När jag senast debatterade med statsrådet hänvisade han bland annat till den kommande delrapporten från Statskontoret. Nu har tre månader gått; i min debatt med statsrådet var jag tydlig med att jag kommer att följa hur arbetet fortskrider.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att agera för att stävja de problem som folk upplever av den minskade polisiära närvaron i Jämtlands län?