Fråga 2016/17:558 Hållbar tillväxt och höga ohälsotal

av Lotta Finstorp (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det är viktigt att arbetsföra personer ges förutsättningar att komma i arbete, inte minst för att bidra till vår gemensamma välfärd. Samtidigt är det grundläggande att de som är sjuka ges de verktyg som krävs för att bli friska, så att de så långt som möjligt kan återkomma till en normalt fungerande vardag igen.

Arbetslösheten bland medborgare med utländsk bakgrund är orimligt hög och är ytterst angelägen att ta på allvar. Ohälsotalen bland dessa är oroande såväl för den enskildes ekonomi som för samhällsekonomin. Om Sverige ska bryta trenden av växande utanförskap måste vi bli bättre på att skapa möjligheter till jobb för personer med olika utbildningsnivåer och olika erfarenheter. Vi måste sänka trösklarna så att alla har möjlighet att komma i arbete. RUT-avdraget är ett bra exempel på en reform som har sänkt trösklarna och lett till att många företag och arbetstillfällen har uppstått. Det måste bli mer lönsamt att jobba och företagen behöver tydliga positiva incitament för att anställa.

Trösklarna in till arbetsmarknaden måste sammanfattningsvis sänkas i syfte att underlätta för jobb och minska den kostsamma ohälsan samt säkra en hållbar tillväxt i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

Avser finansministern att ta några initiativ till förändringar i skattereglerna för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden?