Fråga 2016/17:544 Gotlandskabeln

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Gotland är ett av områdena med bäst förutsättningar för vindkraft i hela landet. Samtidigt är befintlig kabel till fastlandet så pass full att anslutning av ny vindkraft på ön sedan flertalet år tillbaka inte är möjlig. De aktörer som har utvecklat vindkraftsprojekt har fått ställa sig i kö i väntan på en ny sjökabel.

Gotlands kommun har i gällande översiktsplan pekat ut lämpliga markområden för 1 000 megawatt vindkraft, vilket är fem gånger nuvarande vindkraftinstallation om knappt 200 megawatt. Baserat på denna plan meddelade Svenska Kraftnät 2009 att man avsåg att bygga två stycken likströmskablar om 500 megawatt vardera, den första klar 2017. Detta datum har sedan flyttats fram ett flertal gånger, senast i september 2015, då beskedet var att projektet senareläggs till 2021 och att kapaciteten på den första kabeln minskas till 300 megawatt. Likaså meddelades då att driftsättningen kan komma att skjutas ytterligare om inte konkreta projekt med goda utsikter att erhålla tillstånd har verifierats.

Denna osäkerhet om när det garanterat finns anslutningskapacitet har medfört att den aktiva och målinriktade projektutvecklingen på ön sedan flera år går på sparlåga, vilket leder till ytterligare avvaktan från SvK:s sida. Detta är en tydlig ”moment 22”-situation.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det viktigt att värna de goda vindlägena, och här har staten i Gotlandsfallet en särskilt viktig roll att spela genom att tydligt avisera en klart definierad tidpunkt då elnätskapacitet finns. Gotland har utomordentligt bra vindlägen som är grundförutsättningen för att vindelproduktion sker till lägst möjliga kostnad. Denna nationella resurs förblir i rådande situation outnyttjad, och detta endast på grund av otydlig tidsplan. 

Min fråga till statsrådet Ibrahim Baylan blir därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att påskynda att Gotlandskabeln byggs?