Fråga 2016/17:54 Åklagares kompetens för att stävja fusk inom åkeribranschen

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den svenska åkerinäringen befinner sig i djup kris. Få andra branscher är så hårt utsatta när det gäller oseriösa aktörer, dumpning av sociala villkor och utnyttjande av arbetskraft från andra länder.

Fusket inom åkeribranschen tar sig olika uttryck. Förare med falska körkort, chaufförer som saknar behörighet och kunskap om att framföra tunga fordon. Undermåliga lastbilar med trasiga bromsar och bristfälliga däck. Manipulerade färdskrivare, kreativa anställningsformer och avancerat skattefusk. I de oseriösa aktörernas jakt på allt lägre kostnader överträds en mängd lagar och regler. Löner och villkor dumpas, seriösa aktörer tvingas i konkurs och trafiksäkerheten hotas.

Trots det omfattande fusket är det få som ställs inför rätta och ännu färre som döms. Detta har flera olika orsaker. En av de förklaringar som lyfts fram av branschföreträdare är åklagarnas bristande kompetens på området. Det regelverk som omgärdar tunga transporter är komplext. För att kunna göra korrekta bedömningar krävs specialistkompetens, något som få åklagare har.

För att komma till rätta med problemet bör de åklagare som hanterar trafikmål som omfattar tunga lastbilar ges möjlighet till kompetensutveckling. Det skulle exempelvis kunna ske i samarbete med den så kallade tunga gruppen inom trafikpolisen, som har god kunskap i ämnet. En höjning av åklagarnas kompetensnivå skulle, i kombination med andra åtgärder såsom en markant höjning av såväl sanktionsavgifter som bötesbelopp, kunna bidra till att denna typ av brott prioriteras högre och leda till fällande dom i större utsträckning än i dag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att höja kompetensen hos åklagare i syfte att stävja fusket inom åkeribranschen?