Fråga 2016/17:536 Hantering av vattenföroreningar från 3D-skrivare

av Kristina Yngwe (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Utveckling och användning av 3D-skrivare innebär nya möjligheter och nya användningsområden. Detta är i grunden positivt men det är viktigt att eventuell negativ miljöpåverkan av detta hanteras.

Analyser av det restvatten som uppstår i processen med 3D-skrivare visar att det innehåller mycket höga halter av metaller, rester av upplöst plast och lösningsmedel, samt är starkt basiskt. Sammantaget kan det vara mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Rapporter finns om att detta processrestvatten avletts orenat i spillvattennätet. Restvatten från 3D-skrivare skiljer sig dock mycket från vanligt hushållsrestvatten. Befintliga avloppsreningsverk är inte heller konstruerade för att hantera denna typ av avloppsvatten. Effekten blir att vattenreningen inte fungerar som avsett och att giftiga ämnen riskerar att anrikas i slam eller släppas ut i recipienter.

Dagens regelverk är oklart, och informationen till köpare och användare av 3D-skrivare inte heller tydlig. Effekten blir att det är oklart om och hur detta restvatten ska hanteras på ett miljömässigt godtagbart och effektivt sätt.

Jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder har eller avser ministern och regeringen att vidta för att se till så att restvatten från 3D-skrivare hanteras på ett effektivt och miljömässigt bra sätt?