Fråga 2016/17:532 Häktet och polishuset i Västerås

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna uppmärksammade i en skriftlig fråga till statsrådet i mars 2016 problemet med att häktet i Västerås varit stängt sedan oktober 2015. Statsrådet hänvisade till Kriminalvårdens fördjupade analyser, som skulle tas fram före sommaren 2016. Eftersom de underlagen nu borde vara kända – och på grund av att det ännu inte framkommit några nya besked om ett häkte i Västerås – vill jag återkomma till regeringen i frågan.

Dessutom har det framkommit att även polishuset i Västerås som sådant är i ett mycket dåligt skick, med stora renoveringsbehov. Detta påverkar arbetsmiljön men inte minst säkerheten för besökare, medarbetare och intagna, då såväl polishuset som häktet och andra funktioner är samlokaliserade i dag.

När det gäller häktade har det också framkommit vid mina kontakter att personer skjutsats fram och tillbaka mellan Västerås, där Västmanlands tingsrätt ligger, och exempelvis orter som Uppsala och Örebro. Detta är inte hållbart utifrån flera aspekter, och regeringen bör genom instruktion till sina myndigheter Polismyndigheten och Kriminalvården tydliggöra att frågan måste lösas och därmed lämna ett besked i frågan om nytt polishus och häkte i Västerås.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att, inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen, vidta för att komma till rätta med de beskrivna problemen för rättsväsendets funktioner i Västerås?