Fråga 2016/17:530 Staten som aktiv ägare i SAS

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Under hösten har regeringen minskat det statliga ägandet i SAS med ca 4 procentenheter via försäljningen av 19 miljoner stamaktier. Därmed har det svenska statliga ägandet i SAS sjunkit från 21 till 17 procent. Detta är välkommet och ett steg i rätt riktning. SAS är ett bolag som kontinuerligt gått med förlust under de senaste åren och misslyckats med att vända den negativa trenden.

Första kvartalet 2016 gjorde SAS en förlust på 309 miljoner kronor, och beskedet i veckan om ett sämre fjärde kvartal med ett svagare rörelseresultat på 680 miljoner kronor gentemot det förväntade 938 miljoner kronor väcker nya frågetecken kring det statliga ägandet i SAS. I den svenska försäljningsprocessen har man samtidigt låst upp sig från regeringens sida så att ingen ny försäljning är möjlig förrän tidigast i april nästa år.

Det krävs en tydlig inriktning, besked och tidsplan från regeringen kring hur man ser på ett fortsatt statligt ägarintresse i ett flygbolag med svåra ekonomiska problem och som nu tvingas initiera ytterligare sparprogram. Ingenting tyder heller på att 2017 ska bli ett bättre år för SAS. Snarare tvärtom. Frågan är hur länge staten ska fortsätta att vara en aktiv ägare i SAS.

Utifrån detta vill jag därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Avser ministern att ta initiativ till ytterligare försäljning och avyttring av det statliga ägandet i SAS, och i så fall när?