Fråga 2016/17:527 Behandlingen av regimkritiker i Iran

av Amineh Kakabaveh (V)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

År 2008 arresterades Zeynab Jalalian av de iranska myndigheterna för att hon är kurdisk politisk aktivist. Det fanns inga bevis för att hon tillhörde någon väpnad oppositionsgrupp. Rättegången tog inte mer än fem minuter. Domen grundade sig på så kallade bekännelser framtvingade efter månader av tortyr. Före rättegången hölls hon i isoleringscell i åtta månader. Under denna tid fick hon sina fotsulor piskade och sitt huvud slaget i cellväggen upprepade gånger så att hon fick skallfrakturer och drabbades av hjärnblödning. Hon lider i dag av allvarliga synsvårigheter förorsakade av myndigheternas behandling och är i starkt behov av specialistvård som regimen nekar henne.

Andra kvinnor dömda på rättsvidriga grunder till mångåriga fängelsestraff och som har ådragit sig regimens missnöje är människorättsadvokaten Narges Mohammadi och Mahvash Shahriari som har dömts för sin religiösa tro. Mahvash Shahriari har dömts för att hon tillhör den religiösa inriktningen bahai.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Avser statsministern vid sitt besök i Iran att kräva att den iranska regimen upphör med den omänskliga behandlingen av Zeynab Jalalian, Narges Mohammadi och Mahvash Shahriari samt andra oppositionella människorättskämpar och personer tillhörande andra religiösa trosriktning än regimens?