Fråga 2016/17:523 Kontantservicen på landsbygden

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den digitala utvecklingen är i sig positiv, inte minst på landsbygden där företag och människor på ett annat sätt än tidigare kan driva företag, arbeta och leva. Men ett område som är viktigt såväl för småföretagare som för invånare och olika typer av föreningar är att ha tillgång till och kunna använda kontanter. På landsbygden finns inte alltid mobiltäckning för att betala bussbiljetten med mobilen eller för att swisha pengar, företagare behöver bli av med sina dagskassor, och idrottsföreningar som arrangerar loppis vill ofta hantera detta med kontanter. Det är därför allvarligt att bankkontor läggs ned, eller för den delen att de som finns kvar inte tar kontanter eller att kontantservicen beläggs med höga avgifter. Likaså är det problematiskt att antalet bankomater minskar.

Det är särskilt viktigt att kontanthanteringen fungerar på landsbygden. I mindre samhällen finns inga alternativ när banken lägger ned eller slutar med kontanter. Att företagare tvingas ta med sina dagskassor flera mil är varken bra för företagets verksamhet eller för miljön – tid, transporter och pengar går till spillo. Detta gäller invånarna på landsbygden generellt, men också äldre överallt i landet liksom människor med funktionshinder – för dem är kontanter ett viktigt betalmedel.

Människor och företag ska själva kunna välja vilket betalmedel de vill använda, utan att drabbas av höga avgifter eller för den delen ett blankt nej till ett visst betalmedel. I dag ligger kontanthanteringen på de fem storbankerna, och på många ställen har kontantservicen försämrats utan att vare sig människor eller företag har efterfrågat detta. Detta är inte bra. Och detta är ett problem som slår extra hårt mot landsbygden. Det är allvarligt när bankkontor på landsbygden läggs ned samtidigt som bankomaterna minskar och kontanthanteringen tas bort. 

Frågan är vad regeringen och statsrådet avser att göra för att folk och företag på landsbygden inte ska drabbas när bankerna inte har kvar sin kontanthantering på en nödvändig nivå.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Tänker finansministern vidta några åtgärder för att mildra effekterna för landsbygdens folk och företag när kontanthanteringen försvinner och/eller för att förbättra kontantservicen på landsbygden?