Fråga 2016/17:52 Kommunpoliser och medborgarlöften

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den nya polisorganisationen trädde i kraft den 1 januari 2015. Att effektivisera och samordna verksamheter var en bärande del i riksdagens beslut, och inte minst skulle förändringen bidra till en synligare polis som kommer närmare medborgarna. Snart två år efter riksdagens beslut kan vi dessvärre konstatera att det tvärtom har blivit färre poliser i yttre tjänst, och man har inte kommit närmare medborgarna.

En del i arbetet för att lyckas med målet ovan är att varje kommun tilldelas en kommunpolis, ett slags kontaktperson som ska verka i en lokal miljö, om än inte direkt operativt. Men i flera kommuner brister detta. I Surahammars kommun, till exempel, sitter kommunpolisen i Sala – en timme därifrån med bil – och detta i kombination med att polisen inte syns i samhället.

En kommunpolis och områdespoliser är viktiga förutsättningar för att åstadkomma resultat utifrån det medborgarlöfte som ska tecknas och upprättas mellan polisen och kommunerna. Om inte polisens närvaro fungerar och om inte aktiva åtgärder vidtas fyller medborgarlöftena ingen funktion.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är det enligt statsrådets bedömning godtagbart att en kommunpolis för en viss kommun har sitt tjänsteställe i en helt annan kommun, eller tänker statsrådet vidta några åtgärder med anledning av det anförda?