Fråga 2016/17:510 Den svenska insatsstyrkan i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Jag har tidigare frågat försvarsminister Peter Hultqvist vilka åtgärder försvarsministern är beredd att vidta för att säkra tillgången till medicinsk evakuering. Från att först ha handlat om möjligheterna att över huvud taget kunna garantera evakuering via helikopter har debatten nu fokus på förmågan att flyga även när det är mörkt.

I sitt svar från den 23 november säger försvarsministern att det finns tillgång till en civilt kontrakterad helikopter med Medevac-förmåga men att det i dag inte finns personal som klarar av att flyga i mörker. När helikopterpiloter med mörkerkompetens kan tänkas finnas på plats meddelas inte, utan i stället hänvisar försvarsministern till FN.

Vidare meddelar försvarsministern i sitt svar att den svenska insatsen har anpassats efter denna bristfälliga tillgång på Medevac. I praktiken måste detta innebära att svenskarna under dygnets mörka timmar endast kan röra sig över ett mycket begränsat geografiskt område. Självklart ska den svenska personalens säkerhet sättas i första rummet, och självklart ska de inte behöva utföra uppdrag där den medicinska evakueringen inte kan garanteras. Detta betyder att situationen inte är att betrakta som acceptabel. Möjlighet till Medevac under hela dygnet är en förutsättning för att den svenska insatsen ska kunna utföra det som man åtagit sig och som vi i riksdagen beslutat om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Petet Hultqvist:

 

Anser försvarsministern att den svenska insatsen i Mali i dagsläget har möjlighet att på ett tillfredsställande sätt utföra sitt uppdrag i enlighet med riksdagens och regeringens intentioner, och om inte, vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att garantera att så blir fallet?