Fråga 2016/17:5 Kampen mot nätdroger

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Tillgången till droger inte minst via internet är förenad med omedelbar livsfara.

Nya designade droger riskerar att ta ännu fler ungas liv. Kampen mot droger måste skärpas. Trots beslut i riksdagen på allianspartiernas initiativ drar vänsterregeringen åtgärder i långbänk.

Moderaterna har, tillsammans med allianspartierna, i riksdagen drivit på vänsterregeringen att agera i fråga om bland annat familjeklassning av narkotika. Detta trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet inte bara röstade mot beslutet, utan också reserverade sig mot det.

Så sent som 2015 uppmanades regeringen att skyndsamt ta fram lagförslag för snabbare klassningssystem och se över andra åtgärder för att komma till rätta med nätdrogerna. Alltså ett tvådelat beslut – familjeklassning och andra åtgärder för att skärpa kampen.

Regeringen och ansvarigt statsråd Wikström (S) tillsatte på riksdagens uppmaning en utredning om nätdroger med mera som ska redovisas senast den 1 november 2016. Men nu har vänsterregeringen godkänt ytterligare en fördröjning av konkreta åtgärder för att skärpa kampen mot droger.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att inte fördröja nödvändiga konkreta åtgärder i kampen mot droger som riksdagen redan 2015 beslutade om?