Fråga 2016/17:495 Kraftigt växande vårdköer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringens Gabriel Wikström (S), ansvarigt statsråd för hälso- och sjukvården i Sverige, har nu inom loppet av en vecka försökt föra svenska folket bakom ljuset vid ett par tillfällen. Detta är mycket olyckligt. Först i Sveriges Radios lördagsintervju i P1 sedan i Sveriges Televisions program Agenda.

Det handlar om att vårdköer nu växer igen och att statsrådet, upprepat, fortsätter skylla problemet på andra i stället för att ta det ansvar statsrådet har. Det är att visa sjuka äldre och patienter i den svenska vården bristande respekt och förståelse.

Gabriel Wikström fortsätter att helt fräckt påstå följande: ”Regeringen har varit helt överens med de borgerliga partierna om att avskaffa kömiljarden.”

Statsrådet Wikström verkar tro att om han behåller ett begrepp som inte används längre så kan han ge intrycket av att det inte är regeringen som medvetet tagit bort det prestationsbaserade redskap som kortade vårdköer i Sverige mellan åren 2007 och 2014.

Väntetiderna inom svensk hälso- och sjukvård är bland Europas allra längsta. Vårdköerna blir nu allt längre igen och växer snabbt efter att utvecklingen åren dessförinnan varit mer positiv.

År 2007 fick till exempel var fjärde patient vänta mer än 90 dagar på operation i specialistvården, år 2014 var det drygt var åttonde patient. (Källa: Sveriges Kommuner och Landsting.)

Allianspartiernas gemensamma budget vann omröstningen i riksdagen efter valet 2014, som sedan den nya vänsterregeringen motvilligt administrerade som statsbudget under 2015. Denna budget innehöll bland annat följande förslag:

”Kömiljarden behålls och utvecklas till en samordnings- och tillgänglighetsmiljard. Förutom att fortsatt främja tillgänglighet och korta köer ska den också öka huvudmännens förutsättningar och drivkrafter att skapa mer sammanhållna vårdkedjor och öka vårdgivarnas helhetsansvar för patienten.”

(Källa: Alliansens gemensamma budgetmotion 2015, Ett starkare Sverige, s. 41.)

Regeringen har medvetet tagit bort de redskap som fanns för att korta väntetider med hänvisning till att den trängde undan vård. Vi är medvetna om att sådana tendenser till effekter fanns. Därför föreslår vi att en mer heltäckande vårdgaranti som fortfarande är prestationsbunden utvecklas. Regeringen avvisar detta förslag, men har samtidigt inte förmått lägga fram ett enda eget konkret förslag om att minska väntetider i vården.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka dokument och fakta stöder sig statsrådet på när han hävdar att Alliansen vill ta bort de prestationsbaserade redskap som kortade vårdköer kraftigt och när avser statsrådet att lägga fram konkreta förslag i riksdagen i syfte att korta de numera kraftigt växande vårdköerna?