Fråga 2016/17:49 Insatser inom de finansiella samordningsförbunden

av Gunilla Nordgren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Nedanstående går att läsa i den nyligen lagda budgetpropositionen för 2017.

”Finansiell samordning genom samordningsförbund syftar till att ge individer som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser stöd så att dessa uppnår eller förbättrar sin förmåga att utföra förvärvsarbete. Finansiell samordning genom samordningsförbund är en frivillig samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, landsting samt en eller flera kommuner. I april 2016 fanns det 83 samordningsförbund som omfattar 244 av Sveriges 290 kommuner. Av resurserna till samordningsförbunden ska Försäkringskassan bidra med statens andel motsvarande hälften av medlen. Landsting och kommuner ska bidra med varsin fjärdedel. För 2016 uppgick de statliga medlen till 339 miljoner kronor och dessa bedöms förbrukas i sin helhet. Utgifterna för 2017 beräknas till 339 miljoner kronor.” Samordningsförbunden anställer ingen egen personal för att arbeta i samverkande insatser, utan personal från medlemmarna frigörs på hel- eller deltid. Förbunden ersätter medlemmarna för faktiska kostnader.

Försäkringskassan har informerat samordningsförbund om att Försäkringskassan framöver kommer att kräva full ersättning för sin personalinsats, vilket även innebär overheadkostnader. Timpriset ska uppgå till 800 kronor per timme, dvs. en månadskostnad på cirka 134 000 kronor. Man hänvisar till avgiftsförordningen.

Förändringen är ensidig och ganska plötslig. Om Försäkringskassan genomdriver detta kommer de andra medlemmarna (landsting och kommuner) sannolikt att kräva detsamma, vilket då kraftigt kommer att öka kostnaderna för de finansiella samordningsförbunden och därmed kraftigt minska antalet insatser.

Jag vill med anledning av detta fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta när staten (i form av Försäkringskassan i detta fall) kräver full kostnadsersättning inklusive alla overheadkostnader för att medverka i insatser via samordningsförbund där man samtidigt ingår som medlem? Detta skulle innebära ökade kostnader för samordningsförbunden och därmed minska antalet insatser.