Fråga 2016/17:489 Säkerhetspolisens information om återvändande terrorister

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Liberalerna uppmärksammade redan i våras problemet med att informationen om återvändande terrorister, som stridit eller stöttat terrororganisationer exempelvis IS, från konfliktområden inte alltid når polisen. Detta kan i sin tur få konsekvenser inte minst i det brottsförebyggande arbetet mot terrorism och extremism. Nyligen hade justitieutskottet besök av och dialog med den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Vår bild av problemet kring denna fråga bekräftades.

Enligt uppgift förekommer dock information från Säkerhetspolisen till polisen, men denna förs inte vidare ned till rätt nivå i organisationen, exempelvis den lokala polismyndigheten. Detta är allvarligt och en stor brist i samhällets arbete mot extremister. Dessutom innebär detta även att viktiga myndigheter utanför Säkerhetspolisen och polisen inte får ta del av relevant information. Oavsett om situationen kräver en lagändring eller en ny instruktion i regeringens styrning av myndigheterna så är det viktigt att problemet snarast åtgärdas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga ansvarigt statsråd Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att förbättra Säkerhetspolisens och polisens informationsdelning, såväl inom Polismyndigheten som gentemot andra myndigheter, om IS-återvändare?