Fråga 2016/17:481 Fler bygglovsbefriade åtgärder

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det råder i dag en stor bostadsbrist i Sverige. Trots att byggandet har ökat betydligt på senare år, inte minst tack vare den tidigare Alliansregeringens alla reformer på området, så måste byggtakten nu öka ytterligare.

Boverket uppskattar att det behövs 710 000 nya bostäder fram till år 2025, och 240 av landets 290 kommuner uppger själva att det råder bostadsunderskott i den egna kommunen.

Det krävs därför åtgärder här och nu om vi inte under överskådlig tid ska brottas med ständig bostadsbrist. Det handlar bland annat om ytterligare regelförenklingar, mer byggklar mark, effektivare och snabbare handläggning samt ytterligare flexiblare bullerregler och att se över överklagandeprocesserna än mer. Vi behöver även göra bostadsbyggande till ett riksintresse – likställt med övriga riksintressen.

Det åvilar ett stort ansvar på regeringen att nu vidta snabba och kraftfulla åtgärder för att lyckas vända utvecklingen och få fram fler bostäder. Regeringen måste därför vända på alla stenar och vidta flera olika åtgärder samtidigt.

En åtgärd bland flera som regeringen själv lyfte fram i sitt bostadspolitiska paket före sommaren rörde fler bygglovsbefriade åtgärder och att utreda möjligheten att införa ytterligare undantag från kravet på bygglov. Hittills har ännu inga åtgärder genomförts, trots att det brådskar och att det finns mycket att göra.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler åtgärder ska undantas från kravet på bygglov och i så fall när?