Fråga 2016/17:48 Krav på Rysslands ansvarsskyldighet

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Yttrandefriheten är fortsatt restriktiv i Ryssland. I norra Kaukasus sker kontinuerliga övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, och människorättsförsvarare hotas, utsätts för våld och drivs på flykt. Denna region är ett av Europas mest instabila områden och innefattar även Tjetjenien, där läget blivit alltmer kritiskt. Under den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov har ett brutalt skräckvälde gradvis byggts upp. Toleransen för kritik är lika med noll. Att människorättssituationen blir allt sämre i Ryssland har en negativ inverkan på Sveriges säkerhet. Således bör stödet för människorättsförsvarare vara en prioritet för svensk utrikespolitik, även ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

I mars 2016 attackerades en buss med ryska och utländska journalister, samt personal från en människorättsorganisation. Detta skedde nära gränsen till Tjetjenien, och ombord på bussen fanns Sveriges Radios korrespondent Maria Persson-Löfgren. Passagerarna utsattes för fysiskt våld, deras kameror blev sönderslagna, och angriparna tände eld på bussen. Eftersom en svensk journalist har blivit angripen har regeringen ett särskilt ansvar att se till att det fria ordet värnas och att det sker en grundlig utredning. Samtidigt är det oftast utförarna – inte de som beställt attacken – som bestraffas i Ryssland efter angrepp mot oliktänkande. 

I och med att den förvärrade människorättssituationen i Ryssland är ett problem för svensk utrikes- och säkerhetspolitik, och att en svensk journalist blivit attackerad, så bör den kritiska situationen i Ryssland vara en prioritet för regeringen. Det är även viktigt att Sverige kräver att de som beställde attacken också ställs inför rätta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser utrikesministern att göra konkret för att de skyldiga ska ställas inför rätta och för att Ryssland ska garantera människorättsförsvarares säkerhet i framtiden?