Fråga 2016/17:478 Prognos över antalet beviljade uppehållstillstånd

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Bifallsandelen i asylärenden i Sverige var 75 procent under november 2016. Då inkluderas samtliga asylärenden, även till exempel ärenden där den sökande ska överföras till ett annat land för prövning där. Om man ser enbart till ärenden som prövas i sak i Sverige var bifallsandelen ännu högre.

Noterbart är att den totala bifallsandelen har stigit kraftigt under året. I början av året låg den på runt 40 procent. År 2016 – januari till och med november – ligger den på 59 procent. En förklaring är att det i början av året var en förhållandevis stor andel avgjorda ärenden i kategorin ”övrigt”, i vilken ingår bland annat återkallade ansökningar.

Jämfört med några år tillbaka rör det sig nu om en hög total bifallsandel. År 2011 var bifallsandelen totalt 30 procent och år 2012 var den 34 procent. Det ska alltså jämföras med 59 procent nu i år som helhet och 75 procent i november.

För planering av bostäder, sjukvård, barnomsorg och skolgång är kommunerna beroende av prognoser vad gäller antalet nya invånare. Att bifallsandelen i asylärenden nu är hög och stigande är förstås en viktig faktor att beakta.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Hur säkerställer regeringen och ministern att den höga och stigande bifallsandelen i asylärenden beaktas i prognoser vad gäller antalet beviljade uppehållstillstånd?