Fråga 2016/17:467 Barnhem i Afghanistan

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har tecknat ett återtagandeavtal med Afghanistan, vilket har gjorts med stöd av det principavtal mellan EU och Afghanistan som tillkom efter att EU använt bistånd som påtryckningsmedel. Avtalet öppnar också för att återsända ensamkommande barn. Afghanistans parlament har nu röstat ned avtalet. Vilken betydelse det har är ännu oklart.

I slutet av september hade Norge, Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Nederländerna, Danmark och Sverige tecknat återtagandeavtal med Afghanistan. Hittills har endast Norge och Nederländerna tvångsutvisat barn under 2016; Norge har gjort det i större skala än Nederländerna.

Både den norska och danska regeringen har aviserat att de vill öppna barnhem, eller liknande institutioner, i Afghanistan för att se till att det ”ordnade mottagande” som krävs för att kunna tvångsutvisa ensamkommande barn finns på plats. Mot bakgrund av det tidigare ERPUM-samarbetet som syftade till att upprätta ordnat mottagande i Afghanistan, där Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna deltog och Danmark medverkade som observatör, och det faktum att samarbete ofta sker kring dessa frågor finns det givetvis goda anledningar att tro att även den svenska regeringen har liknande planer.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Har ministern, eller någon annan del av regeringen, haft kontakt med representanter för den norska eller danska regeringen angående upprättande av barnhem, eller motsvarande institutioner, och hur svarade regeringen i så fall?