Fråga 2016/17:466 Hot mot Europakonventionen

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Efter att antalet asylsökande i Europa ökat kraftigt under 2015 har EU och flera stater inom unionen drivit en alltmer restriktiv migrationspolitik. EU-kommissionen har producerat ett stort antal lagförslag med syfte att göra det svårare att komma till Europa och få asyl inom unionen. De internationella konventioner som skyddar rättigheterna för människor på flykt är alltjämt en viktig garant för att utvecklingen inte går för fort. Nu ser vi flera ifrågasättanden av dessa konventioner, bland annat från den danska regeringen.

Danmark är ordförande i Europarådet mellan november 2017 och maj 2018. Den danska regeringen har aviserat att den vill använda ordförandeskapet till att försöka göra ändringar i Europakonventionen, närmare bestämt artikel 8 om rätten till privat- och familjeliv, som är central i rätten till familjeåterförening. Den danska regeringen anser att artikeln hindrar Danmark från att driva en mer restriktiv migrationspolitik och har därför tillsatt en arbetsgrupp bestående av ambassadtjänstemän och personer från olika departement som ska undersöka möjligheterna att genomföra förändringar i konventionen. De planerar också med samma syfte en konferens för justitieministrarna från samtliga stater som är medlemmar i Europarådet.

Sverige och den svenska regeringen har alltid stått upp för de internationella konventionerna och andemeningen i dem, för folkrätten och de principer som den vilar på. Att göra ändringar i de konventioner som utgör grunden för respekten för de mänskliga rättigheterna är mycket allvarligt. Att dessutom göra det i dessa tider, då flera av de grundläggande rättigheterna är hotade av nationalistiska och högerextrema strömningar, är direkt farligt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att, på alla sätt som är möjliga, verka för att Sverige står upp för Europakonventionen och principerna i den samt aktivt motarbetar en förändring av konventionen?