Fråga 2016/17:46 Fikru Marus hälsotillstånd

av Ulla Andersson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Jag vill börja med att tacka utrikesministern för svaret på mina tidigare skriftliga frågor om Fikru Marus situation (2015/16:1212 och 2015/16:1400). Utrikesministern har svarat att ambassaden följer utvecklingen noga och besöker Fikru Maru regelbundet.

Fikru Maru ligger nu på sjukhus, och hans tillstånd är allvarligt. Samtidigt fortsätter den rättsvidriga processen emot honom. Gång på gång skjuts domstolsbeslut upp, och han är nu utsatt för omvänd bevisföring eftersom han ska bevisa sin oskuld.

Om läget var allvarligt tidigare, på grund av den inhumana och undermåliga rättsprocessen emot honom, så är det än allvarligare i dag. Fikru är nu intagen på sjukhus, och hans hälsa är mycket dålig. Hans tillstånd kräver läkarvård som han inte kan få i Etiopien.

Jag utgår från att ambassaden gör allt vad man kan för honom på plats. Regeringen har vidtagit åtgärder, men de har visat sig vara otillräckliga.

Med anledning av Fikrus akut dåliga hälsotillstånd, men också av den omvända bevisföringen emot honom, vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Vad avser utrikesministern att göra för att intensifiera regeringens insatser för att få Fikru Maru frisläppt och få hem honom så att han kan få adekvat vård?