Fråga 2016/17:447 Stärkt patienträtt i digitaliseringsstrategin

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Digitalisering av vård och omsorg är en av nycklarna till bättre kvalitet i välfärden. När regeringen och statsrådet Peter Eriksson nu förbereder nästa steg av alliansregeringens digitaliseringsstrategi är det viktigt att ha e-hälsa i fokus.

Patientdatalagen garanterar sedan 2008 patienters integritet. Tillämpningen av densamma lämnar dock mer att önska, då det bland annat varnas för att vårdgivares och omsorgstagares strikta tolkning av integritetsskyddet medför att patientsäkerheten hotas, då viktig information inte kan överföras mellan vårdgivare.

Nästa digitaliseringsstrategi från regeringen borde även omfatta hur detta nu ska förändras så att patienten inte kommer i kläm, att patientsäkerheten inte riskeras och att det möjliggörs för välfärdens aktörer att bättre stärka kvaliteten för den enskilde.

I dagsläget kan informationen delas med patientens samtycke, men det sker inte i tillräcklig utsträckning. Oavsett om det är en begränsning till följd av integritetsskydd eller bara en tolkning vårdgivare eller omsorgsgivare gör försvårar det övergripande godkännande för informationsdelning, vilket i sin tur försvårar utvecklingen av system som går över huvudmanna- och/eller vårdgränser.

Personuppgiftslagen begränsar även starkt möjligheterna att använda journaldata för forskning och verksamhetsutveckling.

Dessutom är det så illa att många patienter tror att deras information redan i dag delas mellan olika aktörer i hälso- och sjukvården och omsorgen. Man räknar helt enkelt med att vårdgivare sköter vårdkedjan i dess helhet.

Digitaliseringsstrategin bör även inkludera information till medborgarna för att digitaliseringen i sig ska lyckas bättre.

Digitaliseringsstrategin bör även inkludera en genomtänkt avvägning mellan hur patienters rätt till integritetsskydd och vårdens behov av relevant information ska balanseras. Regeringen behöver agera, nu, för att säkerställa både integritetsskyddet och möjligheten för vårdgivare och omsorgstagare att erbjuda vård och omsorg baserad på all nödvändig information. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd för digitalisering, Peter Eriksson (MP):

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Eriksson att vidta för att den enskildes rätt till bättre delning av information mellan vård- och omsorgsgivare bättre ska komma till stånd och därmed stärka kvaliteten i välfärden i den kommande digitaliseringsstrategin?