Fråga 2016/17:444 Rekrytering av familjehem och jourhem

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Alla barn har rätt till en trygg och säker uppväxt med föräldrar som finns till hands för dem och visar dem regelbunden kärlek och omsorg. Tyvärr ser vardagen helt annorlunda ut för många barn, som av olika skäl varje år placeras utanför hemmet.

Forskningen är tydlig: Barn och unga som får chansen att växa upp i en permanent familj genom adoption klarar sig bättre i livet. Det är därför oerhört viktigt att barn till biologiska föräldrar som inte kan ta hand om dem så fort som möjligt tas om hand av en annan familj. 

I Sverige sker ungefär 40 inhemska adoptioner varje år, varav hälften är adoption av små barn (under ettårsåldern) och den andra hälften är adoption av familjehemsplacerade barn. De flesta familjehemsplaceringar är långvariga. Det förekommer emellertid att barn omplaceras gång på gång till nya familjehem. Det skapar inte stabilitet och trygghet för vare sig barnet eller föräldrarna.

Barn förtjänar stabila och långsiktiga familjeförhållanden. För att undvika att barn omplaceras gång på gång bör en nationell översyn genomföras för att säkerställa rekryteringen av familjehem och jourhem. Denna uppfattning delas även av Adoptionscentrum. Omsorgen av barnen måste vara ledande i familjehemsvården.

En del av problemet med att rekrytera familjehem kan bero på att man som familjehemsförälder inte har full tillgång till Sveriges stöd- och trygghetssystem. Till skillnad från biologiska föräldrar har man till exempel inte rätt till föräldrapenning, trots att man som familjehemsförälder delar samma ansvar och förväntas erbjuda samma typ av stöd och omvårdnad som en biologisk förälder. Vi behöver därför se över stödet, rutinerna och ersättningarna som tillämpas för att kunna ge familjehem bättre möjligheter att leva upp till sina åtaganden än vad de har i dag.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet:

 

Avser statsrådet och regeringen att ta initiativ till en översyn för att säkerställa rekryteringen av familjehem och jourhem?