Fråga 2016/17:441 Veterancentrum

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

För över två år sedan presenterades den veteranutredning som bland annat kom med förslag om hur den svenska veteranpolitiken kunde förbättras. Ett av de förslag som väcktes var inrättandet av ett veterancentrum som stöd till de svenskar som på uppdrag av staten deltagit i olika fredsfrämjande insatser, humanitära eller andra insatser runt om i världen. I början på 2015 så gavs också ett tillkännagivande från riksdagen till regeringen i samma fråga.

Regeringen har nu gett Försvarsmakten i uppdrag att inrätta ett veterancentrum senast i juli nästa år, vilket blir mer än tre år efter att den ursprungliga utredningen presenterades. Det föreslagna centret ska dock inte ha någon direktkontakt med svenska veteraner, utan endast fungera som ett kunskaps- och kompetenscentrum. Detta har mötts med besvikelse från svenska veteranorganisationer och skiljer sig också från hur de veterancentrum som sedan flera år finns i våra närmaste nordiska grannländer fungerar. Från veteranhåll har man efterlyst ett mer serviceinriktat center där man kan erbjuda exempelvis vård eller rekreation. Inte heller tillförs några ytterligare personalresurser utöver dem som redan i dag arbetar på Försvarsmaktens veteranenhet. Det föreslagna veterancentrets uppdrag uppfyller inte alls de önskemål som inkommit från såväl riksdagen som från de berörda veteranorganisationerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Är försvarsministern beredd att vidta åtgärder för att det föreslagna veterancentret ska få ett utökat ansvar för service riktad direkt till Sveriges veteraner, och i så fall vilka åtgärder?