Fråga 2016/17:434 Självkörande bilar

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I Sverige pågår viktig forskning och utveckling av autonoma eller självstyrande fordon. Inom projektet ”Drive Me”, med bas i Göteborg, är tanken att ett hundratal personer ska få möjlighet att på riktigt och i det vardagliga livet testa och använda självstyrande bilar. Uppslutningen från forskning, samhälle och näringsliv är stort bakom projektet.

Fram till för ett år sedan var det helt förbjudet att använda självkörande fordon i vanlig trafik i Sverige. Det har nu getts möjligheter att genomföra försöksverksamhet så som ska ske inom ramen för ”Drive Me”. Det är klokt. Det är dock inte tillåtet att använda självkörande fordon i vanlig trafik bortom försöksverksamhet.

Utvecklingen av självstyrande och självkörande fordon går nu stegvis från försöks- och forskningsverksamhet till kommersiella produkter på marknaden. Vardaglig användning är emellertid inte tillåten. Det är inte rimligt. Regler för användning måste slås fast. Exempelvis finns en diskussion och ett motsatsförhållande mellan å ena sidan de autonoma fordonens behov av kameror och å andra sidan integritet. Detta behöver lösas. I annat fall kommer utvecklingen av dessa moderna fordon att förläggas i andra länder. Dessutom kommer i så fall andra länder att utveckla lösningar och standarder som Sverige kommer att behöva anpassa sig till.

Det kloka och rimliga är att Sverige tar vara på alla nya möjligheter som öppnas. Det bör därför skyndsamt klargöras vilka regler som ska gälla för självstyrande och självkörande bilar i vanlig trafik.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra det lagligt och möjligt att använda självstyrande och självkörande fordon?