Fråga 2016/17:429 Förenklingar i plan- och bygglagen

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Att jobben blir fler är en förutsättning för nödvändiga satsningar på bland annat välfärden och rättsväsendet. Men för att jobben ska bli fler måste även bostäderna bli fler. Bristen på bostäder hindrar både jobb och tillväxt. Bristen kommer med största sannolikhet dessutom att öka efter det stora antalet asylsökande som Sverige tagit emot de senaste åren. Många åtgärder behövs därför för att vända utvecklingen, men regeringen har hittills enbart presenterat halvmesyrer.

Ett av hindren utgörs av omfattande tvingande byggnormer som byggherrar måste förhålla sig till. Alliansregeringen vidtog en rad åtgärder för att minska antalet krångliga regler, och att byggandet i Sverige just nu är det högsta på flera år måste ses i ljuset av detta. Samtidigt finns det åtskilligt kvar att göra, och fler förenklingar i plan- och bygglagen måste till för att öka takten i bostadsbyggandet. Det finns till exempel alltför vittgående möjligheter för enskilda individer och organisationer att överklaga och försena nya detaljplaner. Möjligheten att överklaga är en väldigt viktig demokratisk funktion, men ibland överskuggar den det stora behovet av nya bostäder. Handläggningen av överklaganden tar dessutom väldigt lång tid. Frågor beträffande bullernivåer, strandskydd och omfattningen av sakägarkretsen behöver också ses över.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att förenkla plan- och bygglagen för att härigenom förbättra förutsättningarna för byggandet av fler bostäder i Sverige?