Fråga 2016/17:424 Förslaget om en reviderad plan för ERTMS

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Införandet av signalsystemet ERTMS syftar till underlätta gränsöverskridande transporter i utpekade järnvägskorridorer inom EU. Dock har implementeringen hindrats av en rad problem av både teknisk och ekonomisk karaktär. Frågan om att sakta ned införandet har aktualiserats på många håll i avvaktan på att de tekniska och finansiella problemen ska lösas.

Den 7 december sker en omröstning i den ansvariga kommittén inom EU om den reviderade tidsplanen för ERTMS. Ansvarig kommitté är kommittén för det transeuropeiska transportnätet (TEN-T-kommittén). Där ingår representanter från alla medlemsstater och från kommissionen. Det förfarande som används är ett granskningsförfarande, vilket innebär att kommittén fattar beslut som sedan påverkar kommissionens ställningstagande. Kritik mot implementeringen av ERTMS har väckts av många aktörer runt om i Sverige. Det råder oklarhet om på vilket sätt kritiken beaktats av regeringen och hur Sverige avser att agera i den fortsatta hanteringen av reviderade planer för signalsystemet ERTMS, inte minst med anledning av beslutsmöten i närtid.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera inom EU med anledning av förslaget om en reviderad plan för införandet av signalsystemet ERTMS sett till de tekniska och ekonomiska implementeringssvårigheterna?