Fråga 2016/17:407 Påverkansarbete inom EU

av Jörgen Warborn (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har backat från sitt tidigare beslut och sänkt den energiskatt på solel som regeringen själv införde. När regeringen införde skatten hävdades att detta var för att möta krav från EU-kommissionen. För att helt ta bort skatten på solel ska regeringen nu inleda ett påverkansarbete inom EU i syfte att ändra regelverk och system.

Nyligen kom en utredning om att införa en finansskatt. Även denna skatt har motiverats av att den införs för att finanssektorn har en skattemässig fördel genom att moms inte läggs på dessa tjänster. Detta beror på EU:s momsdirektiv. Efter att ett flertal länder har valt att lägga skatt på finanssektorn skulle man i stället kunna se över momsdirektivet. Men det kräver ett påverkansarbete inom EU.

Momsen på digitala böcker är 25 procent, medan alla andra bokformat har 6 procents moms i Sverige. Även här är det EU-lagstiftningen som styr vilka varor och tjänster som medlemsländerna får ha reducerad moms på. Det faktum att digitala böcker har 19 procentenheter högre moms än alla andra bokformat påverkar förstås konsumentpriset och bidrar till att försvåra för det digitala formatet att få fäste på den svenska bokmarknaden. För att sänka momsen på e-böcker krävs ett påverkansarbete inom EU.

Det ovan nämnda är några exempel bland flera där EU:s regelverk styr vårt skattesystem. Vi behöver skapa ett företagsklimat där jobb och företag kan växa. Regeringen har sagt att den vill att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Om regeringen menar allvar med detta måste det bli mindre regelkrångel och minskade kostnader för alla viktiga företag och jobbskapare i landet. Det svenska skattesystemet behöver förändras på flera områden för att fler företag ska kunna växa och skapa fler jobb.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

I vilka skattefrågor bedriver finansministern och regeringen, eller planerar finansministern och regeringen att bedriva, ett påverkansarbete för att EU:s regelverk ska tillåta det svenska skattesystemet att förändras?