Fråga 2016/17:402 Övergångsbestämmelser för EB- och IB-elever

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Universitets- och högskolerådet (UHR) har beslutat att skriva ned meritvärdet för elever som läser till en examen antingen inom Europaskolan (EB) eller på IB-programmet. Nedvärderingen av elevernas betyg gäller från och med den 1 januari 2017 och kommer enligt beslutet att genomföras helt utan övergångsbestämmelser. Det innebär att de elever som nu går sitt sista år på de nämnda programmen över en natt kommer att få det avsevärt svårare att komma in på svenska lärosäten.

I UHR:s underlag inför beslutet (pm daterat den 19 september) framgår att ”ändringar i regelverket bör vara kända i god tid för presumtiva sökande”. Notera särskilt att de här talar om ”presumtiva sökande” men som sagt kommer inga övergångsbestämmelser ens att utfärdas för de som är mitt uppe i sina studier på dessa avancerade program. Det är anmärkningsvärt.

Samtidigt som EB- och IB-elevernas framtidsplaner grusas på detta skoningslösa sätt beslutar regeringen att slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning ska få utfärdas fram till och med den 1 juli 2020 i stället för som ursprungligen var bestämt att den möjligheten skulle upphöra den 1 juli 2015. Jag har inga invändningar mot detta men regeringens beslut visar att det är viktigt med övergångsbestämmelser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ för att mildra effekterna av UHR:s beslut för de EB- och IB-elever som är under utbildning just nu?