Fråga 2016/17:4 Effektivisering av gränskontroller i Öresundsområdet

av Mats Persson (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I januari 2016 infördes gränskontroller på Öresundsbron. Kontrollerna utförs genom id-kontroller på Kastrup och genom gränskontrollen i Hyllie. Det var en nödvändig åtgärd i ett extraordinärt läge med stora flyktingströmmar.

Mot bakgrund av att gränskontrollerna i Öresund medför väsentligt längre restider påverkas den ekonomiska integrationen mellan Sverige och Danmark negativt. Därför har det sedan id-kontrollerna infördes diskuterats att förändra utformningen av kontrollerna för att minimera effekterna på arbetspendlingen. I en interpellationsdebatt i början av mars framförde statsrådet Anna Johansson att regeringen arbetar med frågan. I ett skriftligt svar i april framförde ministern samma sak.

Jag kan nu, i september 2016, konstatera att gränskontrollerna inte har förändrats. Det kan enbart tolkas som att regeringen inte ser den ekonomiska integrationen i Öresundsregionen och dess betydelse för Sverige och Danmark. 

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förändra utformningen av gränskontrollerna för att underlätta resandet över bron, och när kan vi i så fall förvänta oss att se resultatet?