Fråga 2016/17:386 Vårdreformer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vänsterregeringens huvudinriktning för att lösa hälso- och sjukvårdens utmaningar – förslaget om storregioner – har nu fallit och begravts i papperskorgen. Ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi har uttalat sig mycket tydligt, exempelvis i SVT:s Aktuellt den 24 november:

”Vi kommer inte att lägga fram en proposition som inte har stöd i Sveriges riksdag.”

Det är nu dags för regeringen att sluta gömma sig bakom förslaget om storregioner, som ofta under dessa två regeringsår varit svaret på flertalet utmaningar.

Nu är det dags att presentera konkreta förslag på riksdagens bord som tar tag i och åtgärdar vårdens verkliga utmaningar.

En sådan åtgärd bör handla om behoven av högspecialiserad vård.

Utredningen om högspecialiserad vård (SOU 2015:98), som tillsattes av alliansregeringen den 10 april 2014, överlämnade i november förra året ett antal konkreta förslag till regeringen. Nu har remissinstanser sedan lång tid tillbaka överlämnat sina synpunkter på denna utredning. Förslagen möts överlag positivt.

Utredningen tillsattes för att se över hur den högspecialiserade vården kan utvecklas genom en ökad koncentration av vård, i syfte att uppnå förbättrade resultat i vården och därigenom en mer jämlik och patientsäker vård samt för att kunna åstadkomma ett mer effektivt användande av hälso- och sjukvårdens resurser.

Många åtgärder inom sjukhusvården är komplicerade och kräver stor erfarenhet för att lyckas. Den vetenskapliga forskningen visar entydigt att sjukhus och vårdpersonal som behandlar många patienter har bättre resultat än de som inte får möjligheten att öva och utföra behandlingar ofta. Enligt Utredningen om högspecialiserad vård avlider hundratals patienter årligen i onödan för att hälso- och sjukvårdspersonalen inte haft de förutsättningar som krävs.

Vad väntar regeringen och ansvarigt statsråd Gabriel Wikström på? Det blir inga storregioner. Därmed finns det inte ens något formellt hinder kvar att hänvisa till för regeringen när det gäller att införa koncentration av högspecialiserad vård, exempelvis inom cancervården.

Där pågår redan framgångsrikt arbete med Regionala cancercentrum, RCC.

Det är hög tid att ta nästa steg – nu – för vårdens kvalitet och patienternas säkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström följande:

 

När avser statsrådet att lämna konkreta förslag i linje med utredningen för att möjliggöra en mer högspecialiserad vård som kan rädda hundratals patienters liv om året?