Fråga 2016/17:371 Budapestkonventionen

av Krister Hammarbergh (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Europarådets it-brottskonvention CETS no. 185 (Budapestkonventionen) syftar huvudsakligen till att harmonisera lagstiftning och förenkla internationellt samarbete gällande cyberbrottslighet. Konventionen avser att fastlägga riktlinjer för nationell lagstiftning på området samt vara ett ramverk för internationellt samarbete mellan de stater som har ratificerat den. Sverige undertecknade Budapestkonventionen 2001 men har ännu inte ratificerat den.

För de brottsutredande myndigheterna skulle det internationella samarbetet underlättas om Sverige ratificerade konventionen.

I en rapport från Riksrevisionen, IT-relaterad brottslighet – polis och åklagare kan bli effektivare (RiR 2015:21), framkommer det att EU-kommissionen uppmanar alla EU:s medlemsstater att ratificera Budapestkonventionen. Det framkommer även att företrädare för Justitiedepartementet uppger att utredningar om nödvändiga författningsändringar för att kunna tillträda konventionen har genomförts och att ärendet bereds i Regeringskansliet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När avser regeringen att föreslå för riksdagen att Sverige ska ratificera Budapestkonventionen?