Fråga 2016/17:345 Narkotika- och trafikpolisernas verksamhet i den nya polisorganisationen

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid två olika tillfällen har såväl rikspolischefen som statsrådet Anders Ygeman besökt justitieutskottet för att samtala om hur den nya omorganisationen av Polismyndigheten framskrider.

Vid båda dessa tillfällen har jag ställt frågor till respektive person avseende hur de ser på att det arbete som narkotika- och trafikpoliserna tidigare har genomfört nu har flyttats så att deras verksamhet inte längre fungerar.

Rikspolischefen medgav att så har skett och ansåg att det var ett medvetet val av polisledningen.

Statsrådet var inne på samma linje och ansåg att splittringen av narkotika- och trafikpolisernas verksamhet ingick i den omorganisation som skulle ske.

Att även narkotika- och trafikpolisernas verksamhet påverkas av Polismyndighetens omorganisation är inget nytt. Det vore mer underligt om verksamheterna inte påverkats.

Vad som dock har skett, vilket absolut inte torde vara beslutsfattarnas intention, är att narkotika- och trafikpolisernas verksamhet till stor del har upphört att fungera. Att två så viktiga funktioner inom Polismyndigheten inte längre fungerar får synnerligen negativa konsekvenser i samhället.

Åtgärder måste vidtas för att säkerställa att polisorganisationen ånyo får en fungerande verksamhet avseende narkotika- och trafikfrågor. Något svar på denna fråga har inte presenterats för mig vid något tillfälle.

Min fråga till statsrådet blir med anledning av ovanstående:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta för att komma till rätta med problemen inom narkotika- och trafikpolisernas verksamheter?