Fråga 2016/17:329 Stranderosionens förödande effekter

av Christer Nylander (L)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Delar av Sveriges kust består av vacker, men tyvärr sårbar, sandstrand. Flera av kommunerna med sandstränder har på senare år märkt hur stranderosion blivit ett tilltagande problem. Enskilda fastighetsägare konstaterar att om inget görs kan deras hus inom några år tas av havet.

Enligt internationell forskning kan så mycket som 70 procent av jordens sandstränder vara under recession. Stranderosion är alltså ett globalt fenomen och problem. Stranderosion kan bero på flera olika saker. Det finns en naturlig variation i vädret mellan olika år, vilket kan innebära stora förändringar av stränderna från ett år till ett annat. Men allt talar för att klimatförändringar bidragit till att problemen har ökat på senare år. Flera följdeffekter av den globala uppvärmningen innebär att stranderosionen också kan komma att förvärras ytterligare framöver. Varmare hav innebär att vattnet utvidgas samtidigt som nedsmältning av glaciärerna höjer havsnivåerna. Klimatförändringen kan också påverka erosionen genom ändrade våg- och vindförhållanden.

Stranderosionen är redan ett tydligt problem på flera håll längs den svenska kusten. Flera kommuner, men också frivilliga, lägger ned tid och resurser i arbetet för att rädda kusterna. Naturvärden såväl som turistintressen och rekreationsområden riskerar att gå förlorade. För enskilda i riskområden handlar det om personlig tragedi. Detta är dock en utmaning som hela Sverige äger gemensamt, och därför behövs ett statligt engagemang i frågan.

År 2015 tillsattes en utredning för att bland annat identifiera risker med klimatförändringar och stärka klimatanpassningen i Sverige. Det finns ett stort behov av en sådan utredning, men det finns också behov av snabba åtgärder. Skador har redan skett, och stora värden är redan akut hotade. Sverige behöver en offensiv nationell strategi mot stranderosion, och det behövs ett ökat nationellt ansvarstagande.

Jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att få till stånd till ett ökat nationellt ansvarstagande i arbetet mot stranderosion?