Fråga 2016/17:298 Specificering och redovisning av läkemedelsförmånen

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Varje år fördelar staten pengar till landstingen för deras kostnad för läkemedelsförmånen. Summan förhandlas fram mellan regeringen och SKL, och ligger i år på 23,9 miljarder kronor.

Dessa pengar fördelas sedan till landstingen ”efter behov”. Dessutom finns en modell inbyggd i avtalet om att vid ökade eller minskade kostnader så ska det justeras. På en totalnivå kan man se hur mycket pengar som går till landstingen men inte någon redovisning av hur de används.

Det framgår ej om alla pengar verkligen går till läkemedel eller om de även används till annat. Ingen redovisningsskyldighet verkar föreligga. SKL har ingen sammanställning eller uppföljning på detta, även om de själva uppger att alla välfärdstjänster ska följas upp och utvärderas.

Borde inte staten kräva att få veta vad pengarna de facto används till, samt säkerställa att pengarna kvalitetssäkras inom sitt område?

Exempelvis står staten för 70 procent av landstingens kostnader för behandling av hepatit C. Det är därför extra anmärkningsvärt att uppföljning samt specificering saknas när man dedikerat riktade pengar till en speciell diagnos. Det är viktigt att riktade pengar går till ändamålet. 

Det måste ju rimligtvis finnas en analys och uppföljning av kostnaden för läkemedelsförmånen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

På vilket konkret sätt kommer ministern och regeringen tillsammans med SKL att sammanställa och redovisa hur och var pengarna till landstingens läkemedel används?