Fråga 2016/17:294 Kontroll av kosttillskott

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vid en kontroll i Östersunds kommun av prestationshöjande kosttillskott framkom det att närmare hälften, 47 procent, av de kontrollerade preparaten hade någon form av avvikelse i form av bristande märkning, fel enhet eller att märkning på svenska saknades. Totalt undersöktes 62 olika kosttillskott.

Kontrollen av kosttillskott har varit eftersatt i Östersunds kommun. Tidigare kontroller på andra håll i Sverige har visat på en bred förekomst av produkter som innehåller farliga substanser, som vilseleder konsumenter och som utlovar saker som inte kan uppfyllas.

Enligt hälsoinspektören i Östersunds kommun ligger problemet i att kosttillskott inte granskas på central nivå på samma sätt som exempelvis läkemedel, som prövas av Läkemedelsverket. Kosttillskott är en komplex produkt som omfattar många olika produktkategorier.

De senaste åren har stödet till kommunerna stärkts på detta område; ett exempel är riktade utbildningssatsningar och en kontrollhandbok för kosttillskott. Dock visar exemplet med Östersunds kommun att fler insatser behövs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förenkla och stärka kontrollen av kosttillskott?