Fråga 2016/17:266 Tillgång till bredband

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Post- och telestyrelsens senaste kartläggning visar att 33 procent av alla hushåll i Sverige fortfarande saknar bredbandsuppkoppling med en kapacitet om minst 100 megabit per sekund. Det är inte minst hushåll i områden utanför storstäderna som fortfarande inte har nåtts av den bredbandsutbyggnad som pågår runt om i landet.

Tillgång till bredband med fiberkapacitet är inte längre en lyxfråga. Det är en absolut nödvändighet för hushåll, företag och offentliga verksamheter. Här finns barnfamiljen som behöver god uppkoppling för att kunna läsa läxor, jobba hemifrån och följa nyheterna som gör dem till aktiva samhällsmedborgare. Här finns småföretagaren som behöver kunna ta betalt, kommunicera med leverantörer och marknadsföra sin verksamhet. Och här finns anställda och äldre på äldreboendet som är beroende av att det uppkopplade trygghetslarmet fungerar.

Både den förra och den nuvarande regeringen har tagit flera initiativ för att stärka bredbandsutbyggnaden, bland annat genom de så kallade regionala bredbandssamordnarna och bredbandsforum. Centerpartiet har i motion till riksdagen även prioriterat betydligt mer resurser än regeringen för att snabba på bredbandsutbyggnaden. Men samtidigt behöver vi säkerställa att de resurser som avsätts för bredbandsutbyggnaden också används på mest effektiva sätt.

De delar av landet som ännu inte har nåtts av bredbandsutbyggnaden är ofta områden som av antingen demografiska, ekonomiska eller topografiska skäl inte kommer att kunna nås snabbt med befintlig utbyggnad. Utmaningen för dessa delar av befolkningen blir nu heller inte mindre efter det att regeringen beslutat att pausa hela utrullningen av 700-megahertzbandet.

Samtidigt finns det i dag nya och kompletterande lösningar till den bredbands­utbyggnad som sker genom att gräva ned fiber, också för det orts­samman­bind­ande nätet. Med hjälp av den nya generationens trådlösa infrastruktur­lösningar för bredband med motsvarande fiberkapacitet kan bredbandsutbyggnaden både snabbas på och bli mer kostnadseffektiv. Enligt uppgift kan det – beroende på förutsättningarna – handla om en ofta dubbelt så snabb utbyggnad, till ned mot halva kostnaden. Oavsett om det stämmer eller inte är det angeläget att vända på varenda sten för att snabba på och sänka kostnaderna för bredbands­utbyggnaden. Det är angeläget för att nå inte minst ytterområdena och andra delar av kommunerna runt om i landet som i dag inte har en uppkoppling på minst 100 megabit per sekund. 

Min fråga till statsrådet är:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa att de resurser som regeringen avsätter till bredbandsutbyggnaden används på ett så tids- och kostnadseffektivt sätt som möjligt – exempelvis genom att informera kommuner och stadsnät om möjlig­heterna att komplettera nedgrävd fiber med trådlösa infrastrukturlösningar med fiberkapacitet?