Fråga 2016/17:215 Jobb genom 100-klubben

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

 

I en skriftlig fråga (2016/17:90) ställer jag en fråga om fler nya jobb till nyanlända. Ministern väljer att raljera och svarar inte på frågan. Därför återkommer jag med fler skriftliga frågor som kanske är enklare för ministern att svara på.

Sverige behöver fler som vill, vågar och kan starta nya företag och anställa. Detta gäller såväl enkla jobb som jobb vilka kräver lång utbildning och erfarenhet. Alla jobb behövs för att fler ska kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Att fler jobb växer fram för personer med begränsad utbildning är centralt för att bryta utanförskapet.

Sverige brottas med stora integrationsproblem och ett utanförskap som inom en snar framtid omfattar runt 1 miljon människor. I dag har bara hälften av de nyanlända i Sverige ett jobb efter åtta år. Detta är förödande för individer och oerhört kostsamt för samhället.

Tar vi ”jobb”-satsningen – 100-klubben – så kan inte Arbetsförmedlingen i dagsläget, ett år efter start, redovisa hur många personer som fått komma ut till en arbetsplats via projektet. Man vet inte heller hur många som därefter fått ett arbete tack vare insatsen.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur många nyanlända har enligt ministern kommit ut på svenska arbetsplatser genom 100-klubben?