Fråga 2016/17:206 Jämförbarhet inom högre utbildning

av Fredrik Christensson (C)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I UKÄ:s rapport Nationellt system för kvalitetssäkring av högre utbildning – Redovisning av ett regeringsuppdrag skriver de följande: 

”UKÄ:s bedömning av hur jämförelser av utbildningar skulle kunna genomföras är således att det är en viktig fråga, men att den inte passar inom ramen för det kvalitetssäkringssystem som nu utvecklats.” 

När riksdagen i början av 2016 behandlade frågan om nytt kvalitetssäkringssystem för högre utbildning gavs regeringen ett tillkännagivande om att öka jämförbarheten för att studenter bättre ska kunna ta välinformerade val om utbildningar, då det är en av de viktigaste investeringar man gör i livet. Tydlig jämförbarhet av utbildningar ger även blivande arbetsgivare bättre information samt gynnar lärosätenas kvalitetsutveckling. I riksdagen ställde sig samtliga partier bakom tillkännagivandet. Att få till ett bra och transparent system för att jämföra utbildningar i Sverige är oerhört viktigt. 

Min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson är därför:

På vilket sätt avser statsrådet att gå vidare med frågan om att öka jämförbarheten av utbildningar, så att studenter kan göra välinformerade val, nu när det inte ska hanteras inom ramen för kvalitetssäkringssystemet?