Fråga 2016/17:20 Neddragningar på Rekryteringsmyndigheten

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter den 15 september planerar Rekryteringsmyndigheten att avveckla sina anläggningar i Göteborg och Kristianstad. Detta skulle i så fall innebära att myndigheten bara har två urvalsanläggningar kvar – i Stockholm och i Malmö. På anläggningarna genomför Rekryteringsmyndigheten urvalstester av dem som sökt till Försvarsmaktens utbildningar. Myndigheten gör även tester åt vissa andra myndigheter.

Det vore olyckligt om Rekryteringsmyndigheten ytterligare skulle begränsa de platser där man kan genomföra sina urvalstester. Att genomföra detta beslut skulle kunna få negativa konsekvenser när det gäller villigheten hos potentiella rekryter att inställa sig för tester. Detta i ett läge när Försvarsmakten inte lyckats uppnå sina mål med antalet antagna till den militära grundutbildningen.

Jag har tidigare lyft just problematiken att Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten måste vara närvarande och tillgänglig i hela landet om man ska kunna skapa en folkförankring av försvaret och kunna rekrytera tillräckligt många personer. Hela landet måste kunna fungera som en rekryteringsbas. Detta är viktiga framtidsfrågor för det svenska försvaret och inte minst för Försvarsmaktens långsiktiga personalförsörjning.

Med anledning av vad som anförs ovan skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att säkerställa en god tillgänglighet när det gäller tillgången på platser för urvalstester för dem som rekryteras till Försvarsmakten?