Fråga 2016/17:2 Kilometerskatten

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen har tidigare aviserat införandet av en så kallad vägslitageavgift. Enligt regeringens ambitioner ska avgiften ge staten intäkter på 4 miljarder kronor, för slitage som enligt åkarna kostar cirka 1 miljard kronor.

Det som är besynnerligt är att regeringens utredning sägs föreslå en kilometerskatt för lastbilar på 24 kronor per mil. Detta är en ökning med 10 kronor per mil från det tidigare förslaget. Kombinerat med regeringens skattehöjningar på transportsektorn, med ökade skatter på bensin och diesel samt planer på flyg- och kilometerskatt, blir effekterna tydliga, i synnerhet ute på landsbygden.

Förslaget om en ännu högre kilometerskatt skapar huvudbry för landets transportsektor, och från åkerier till skogsnäring kommer protester mot det förslag som utredningen väntas lämna. Det är väl känt att konsekvenserna för de delar av transportsektorn som verkar i län med stora avstånd blir förödande med dessa kostnadsökningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att lindra kilometerskattens skadeverkningar för de företag och människor som bor och verkar i våra landsbygdslän med stora avstånd?