Fråga 2016/17:1889 Avlidna terroristers identitet

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt Säkerhetspolisen har över 300 svenska medborgare de senaste åren rest för att ansluta sig till terrororganisationer såsom Islamiska staten. Ett antal av dessa har sedan återvänt, och ett antal, minst 49 stycken, har avlidit i Irak eller Syrien. Trots vetskapen om att flera är döda tampas Skatteverket med att kunna dödförklara dem, då underlag för att verifiera deras död ofta saknas. Med andra ord lever de fortfarande, enligt svenska myndigheter.

Detta leder till en lång rad olika problem, utöver det faktum att vi har svenska medborgare som begått fruktansvärda handlingar. Ett av de stora problemen är att deras identiteter kan användas för olika typer av bedrägerier, såsom att ta lån i den dödes namn eller till och med ansöka om att få bidrag. Islamistiska och kriminella nätverk kan alltså fortsätta att utnyttja det svenska systemet för att fortsätta finansiera terrorism.

Det är vida känt att Sverigedemokraterna önskar se över möjligheten att ta ifrån den här sortens terrorister deras medborgarskap, och detta blir en fråga som återigen är aktuell att titta vidare på, då flera formellt levande terrorister troligtvis stupat.

Med anledning av ovanstående önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Vilka regeländringar avser ministern och regeringen att göra för att undvika att skattepengar hamnar i felaktiga händer, och kan det vara aktuellt att ta ifrån medborgarskapet för personer som stridit för eller aktivt stöttat terrororganisationer som Islamiska staten?