Fråga 2016/17:1848 Turkiets missbruk av Interpol

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

En 59-årig svenskturkisk journalist från södra Sverige har frihetsberövats under sin semesterresa i Barcelona efter att Turkiet har begärt honom utlämnad via Interpol. Enligt turkiska myndigheter misstänks han för att ha organiserat terrorhandlingar, men i själva verket kan det handla om något så enkelt som att den turkiska regimen velat tysta en regimkritiker. Med en fallande dom riskerar han nu ett över 22 år långt fängelsestraff.

En liknande historia utspelade sig när Turkiet använde sig av Interpol för att gripa en tyskturkisk man. Skillnaden då var att tyska myndigheter, med Angela Merkel i spetsen, tryckte på för att mannen skulle släppas, vilket också skedde. Från svenskt håll finns det kontakter mellan svenska UD och turkiska myndigheter, men något skarpt krav från svensk sida tycks inte finnas, varför den svenskturkiske mannen fortfarande är frihetsberövad.

Den alltmer paranoide presidenten Erdoğan fortsätter sitt arbete med att tysta oppositionen i landet. Sedan 2015 har fler än 50 000 turkar gripits och 110 000 förlorat sina jobb på grund av terrorismanklagelser. När nu en svensk medborgare gripits går det från att vara en generell katastrof till att också bli en svensk angelägenhet.

Det senaste övertrampet ser inte ut att vara annat än ett tydligt missbruk av Interpol.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har eller avser ministern och Sverige att agera kraftfullt mot Turkiets missbruk av Interpol och varför har man i sådana fall inte varit lika framgångsrik som Tyskland i just detta fall?