Fråga 2016/17:184 Migrationsregler för nya företag och investeringar i Sverige

av Lars Hjälmered (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det pågår en kamp om talangerna i världen. En karriär inom forskning eller näringsliv kan ske i såväl Sverige som städer och regioner i andra delar av världen. Ska vi i Sverige lyckas locka duktiga personer till Sverige krävs bra förutsättningar och rimliga regelverk.

Sverige har i allt väsentligt bra regler för arbetskraftsinvandring. Vi kan i praktiken flytta runt i Europa för att ta ett arbete eller för att studera. Med de viktiga förändringar som gjordes 2009 och 2014 ges människor från länder utanför Europa goda chanser att komma till Sverige för att arbeta eller forska.

Sverige har dock sämre regler för människor som vill komma hit för att starta företag eller investera pengar. Reglerna för dessa utomeuropeiska personer är både krångliga och tidsödande. Konkurrentländer som England, Irland och Kanada har enklare och tydligare krav för att få ett visum, vanligen krav på en minsta summa pengar som måste investeras. Ofta garanteras också att en ansökan behandlas inom några veckor.

Sverige riskerar att ratas som förstahandsval, och vi kan därmed förlora lovande personer med viktiga investeringar. Sverige bör göra mer för att locka fler talangfulla personer till Sverige som genom att investera pengar eller starta företag kan bidra till nya jobb och nya skatteintäkter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att ändra migrationsreglerna för att attrahera fler talangfulla personer att starta företag och investera pengar i Sverige?