Fråga 2016/17:1838 Svensk sjöfarts konkurrenskraft

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Trafikanalys konstaterar i sin rapport om den svenska sjöfartens konkurrenskraft att de avgiftshöjningar som Sjöfartsverket och Transportstyrelsen gjort under 2016 har minskat sjöfartens konkurrenskraft.

Detta rimmar illa med de uttalade ambitioner regeringen uttryckt angående att nyttja sjöfarten mer för att avlasta vägar och järnvägar samt för att stärka svensk konkurrenskraft. Utöver dessa avgiftshöjningar konstaterar Trafikanalys att delfinansieringen av tonnageskatten med en sänkning av sjöfartsstödet med en procent ytterligare urholkar svensk sjöfartsnärings konkurrenskraft.

Ett sätt att stärka svensk sjöfart skulle kunna vara att återgå till hundraprocentigt sjöfartsstöd. Detta kan utöver ovan motiveras med att dagens system för tonnageskatt är överfinansierat. Enligt förarbetena inför den förändring av sjöfartsstödet som ägt rum finns det ingen anledning att minska sjöfartsstödet innan dess att 30 företag ansökt om att gå in i systemet. I dag är den siffran fyra företag. När 30 företag är inne kan man utvärdera om en delfinansiering från sjöfartsstödet är nödvändig och lämplig.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att på nytt stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft?