Fråga 2016/17:1837 Hantering av känsliga hälsodata

av Cecilia Widegren (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Under sommaren har en av de största säkerhetsskandalerna i modern svensk historia uppdagats. Genom underlåtenhet från regeringen och oansvarig ledning på en statlig myndighet har mycket känslig information riskerat att hamna i orätta händer.

Säkerhetskrisen i Sverige innebär att såväl enskilda människors som rikets säkerhet riskerats. Regeringens arbete och ansvarstagande under hanteringen har varit mycket bristfällig. Trots det allvarliga läget brister det fortsatt i ansvarstagandet från regeringen.

Sekretessbelagd information om både enskilda personer och rikets säkerhet har hanterats i strid mot gällande lagstiftning och kommit personer utan säkerhetsprövning till del. I dagsläget är det oklart hur denna information har spridits vidare. Men Transportstyrelsens agerande har lett till att det är möjligt att främmande makt kan ha fått tillgång till känslig information om vår infrastruktur, körkortsregister och om personer med skyddad identitet. Det är sådan information som kan användas för att skada enskilda och Sverige.

Samtidigt som skandalen växer för var dag som går och nya säkerhetsrisker uppdagas uppkommer det nya frågor. Exempelvis är det naturligtvis mycket allvarligt att enskilda individers läkarintyg och hälsodata har hamnat i orätta händer. Hur har Transportstyrelsen hanterat register med till exempel individers bruk av preventivmedel och andra intima uppgifter? Enskilda människors hälsodata, utöver möjligen dem som direkt påverkar körförmågan, bör vara en sak mellan individen, sjukvården och, med individens samtycke, forskningen.

Säkerhetskrisen visar samtidigt att regeringen har brustit vad gäller att säkra ett tryggt Sverige. Därför behöver ansvar utkrävas.

Det här är en allvarlig säkerhetskris. Både Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, Säpo, pekar på att det som inträffat är allvarligt. Tilliten till hur såväl regering som myndigheter hanterar känsliga och hemliga uppgifter måste återupprättas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Anser ministern och regeringen att det är rimligt att statliga myndigheter hanterar känsliga hälsouppgifter som inte är kopplade till körförmåga, och vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att sådan känslig information hanteras korrekt nu och framöver?