Fråga 2016/17:1830 Gårdsförsäljning som stärker Sverige och Skaraborg

av Cecilia Widegren (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Vinbonden Håkansson i södra Sverige säger att "de tycker det är väldigt konstigt" om långväga turisters reaktion när han förklarar att han inte får sälja sitt vin till dem där på gården.

Ansvar och frihet är ledord för allianspartierna, inom till exempel folkhälsopolitik. Förmågan att balansera en restriktiv politik med tillgänglighet och service till medborgarna ska fortsätta att stärkas. Det finns områden där det går att göra mer. Områden där det finns mer potential, till exempel gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och cider. Många av de företag som handhar denna typ av produkter är verksamma på landsbygden, långt ifrån de stora städernas mångfasetterade utbud. De lever i hög grad på sin attraktionskraft som turistmål och de upplevelser som hör därtill. Dessa företag fyller en funktion genom att utgöra hjärtat i en levande landsbygd. I många mindre samhällen, som träffats av urbaniseringens styrka, finns det oftast bara några få företag kvar. Dessa utgör kittet som håller ihop den lilla byn. Utan dessa skulle med all sannolikhet byn dö ut.  Företagen vart och ett och tillsammans fungerar även som en jobbmotor, en garant för jobb och tillväxt även utanför stadskärnorna. En funktion som är synnerligen viktig i värnet av de delar av Sverige som inte har lyxen att välja och vraka bland företagsetableringar.

När det gäller argument om att en mer tillåtande attityd gentemot gårdsförsäljning skulle vara ett hot mot folkhälsan så är dessa argument att anse som otillräckliga. Den lilla, lokala produktion som är aktuell exemplifieras av små kvantiteter inom ramen för en relativt hög prisbild. Det är till största del turister och experter som utgör en potentiell kundbas. Att en verksamhet i denna ringa omfattning, på något sätt, skulle utgöra ett hot för monopolet och Systembolaget och dess roll inom ramen för det svenska monopolet är att dra alltför förhastade slutsatser. Det är möjligt att förena en restriktiv alkoholpolitik med en öppning för små dynamiska gårdsbutiker att sälja sina högkvalitativa produkter. Finland har lyckats kombinera sitt alkoholmonopol Alko med gårdsförsäljning, samtidigt som landet är med i EU. Än så länge har inte landet stoppats av EU-kommissionen. Därmed borde det inte heller vara några problem för Sverige att göra samma sak. Dessutom mottog regeringen en utredning 2010 som kom fram till att det går att införa gårdsförsäljning på ett sätt som är förenligt med EU-rätten. Sverige är det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Det är en förlorad chans för både svenska bönder och svensk turism.

Regeringen bör exempelvis initiera gedigen utbildning för de producenter som kan vara aktuella. Genom att agera huvudman för kunskap, kontroll och kontinuerlig uppföljning visar staten att man är beredd att gå framåt tillsammans med de små företag som har en nyckelroll i arbetet med att säkra framtida jobb och tillväxt. Att ge fler företag en reell möjlighet att ansvarsfullt växa och utvecklas är avgörande för hur Sverige och Skaraborg ska kunna möta framtidens utmaningar, inte minst på välfärdsområdet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att tillvarata potentialen på den svenska landsbygden, exempelvis småbryggerier, och avser ministern att möjliggöra gårdsförsäljning likt övriga Europa?